Start


Historik


Pitchers 2024

Pitchers 2023

Pitchers 2022

Pitchers 2021

Pitchers 2020

Historiskt 2020

Pitchers 2019

Pitchers 2018

Pitchers 2017

Pitchers 2016

Pitchers 2015

Pitchers 2014

Julöl-2013

Pitchers 2013

Julöl-2012

Sundborn 2012

BrewDog

Porter Stout

Pitchers 2012

Pitchers Singlehop

Julöl-2011

Pitchers IPA

Pitchers oktober

Pitchers september

Pitchers augusti

Pitchers juli

Pitchers juni

Pitchers maj

Pitchers mars

Pitchers februari

Julöl-2010

Pitchers december

Pitchers november

Easter Ale

Superstrong

Spontanjäst Ale-Stout

Isländsk

Winter Ale

Bleköl

Traquair

USA

Jubileums

Spontanjäst

Jämtländskt

Hembryggt

Oktoberfest

Stout&Porter

Nygammalt

Alejakt

Mörk Lager

Julöl-2002

Belgiskt

Tjeckiskt

Sundborn

Gubbrus

Julöl-2000

Weiss-Bier

Julöl-1999


Nygammalt 2004-02-11

Den 11 februari 2004 var det 19 herrar runt bordet. Det hela började med att Sven-Erik var lite litterär.

"Mest påfallande voro fogdebordets företrädesrättigheter med avseende å ölet.
Man bryggde på Born fyra olika sorter av denna värderade folkdryck: fogdeöl, svenneöl, smältaröl och efterlakeöl, det sista väl närmast jämförbart med svagdricka. Fogdeölet innehöll av humla mer än dubbelt mer än svenneölet och tre gånger mer än svenneölet, av malt fem gånger mer än svenneölet och ungefär 2½ gånger mer än smältarölet. Fogden och hans allra närmaste drucko det både humle- och maltstarka fogdeölet, hans övriga bordskamrater svenneöl och legofolket, inclusive sulusmältarna, huvudsakligen det relativt maltstarka men humlesvaga smältarölet. Att ölet kändes som nektar för de efter gruve- och smältningsarbetet torra struparna och för de saltade magarna behöver ej betvivlas."

Lyberg, E: Borns hyttegård och styckegjutarna i Falun.

 När sedan struparna höll på att damma igen kom Youngs Champion, som en insnackningsöl, tror jag Sven-Erik kallade det. Alltså ingen seriös bedömning, utan under presentationen så pratade var och en lite om vad man tyckte om ölet. Det finns många personligheter i akademin idag, kan man konstatera. T.o.m. en systembolagsanställd har nästlat sej in, trevligt. Åter till ölet, så var vi ganska eniga om att det var en negativ överraskning att Youngs brygger ett ganska mediokert ljust lageröl. Dock tyckte jag att det hade en liten angenäm beska, men inte mer.
Provningen var utformad som "en gammal bekant mot en ny". Det började med en skotte, Hebridian Gold - Porridge Oat Meal från Isle of Skye brewery. Den höll sej till den skotska traditionen, med ett ganska torrt beskt öl med en tydlig havresmak och viss rökighet. Jag och Erik Lasses, som tillbringat mycket tid i Skottland, tyckte mest om den. Den ställdes mot Samuel Adams Boston Ale, vilken Hebridian Gold besegrade.
Sedan dök en riktig höjdare upp! Kanske en av de godaste öl jag någonsin druckit... Vad kan det vara? som fabror Barbro säger. Jo en gammal Duvel! Men den godaste djävla Duvel jag någonsin druckit! Bara doften var himmelsk. Smaken var som en fruktbomb av aprikos och jag kan känna den fortfarande idag. Jag satt och tröck på en 10, men fegade ur och satt 9,5. Den hamnade på ett medel av 7,21. Vilket är högt i en så blandad samling av människor, med nybörjare och gamla ölrävar. Jag har inte varit någon älskare av Duvel, utan tyckt att den varit för torr och elak. Men med denna bryggd hade dom lyckats till 100% Jag måste försäkra mej om en rejäl del i den satsen!
Resten av provningen kan jag lite slarvigt säga bestod av besvikelser. För mot den suvveräna Duvellen ställdes Gordon Finest Gold och den åkte ut på KO direkt. Busgrogg var mitt betyg! Sedan följde Mc Chouffe mot Abbaye de Rocs. Men det var 2 trötta kämpar och vi från Borlänge drog mot mer civiliserade trakter.
Man kan konstatera att ännu en mycket lyckad och rolig provning har genomförts på vårt stamställe Cheers. Kvällens kommentar var väl - "Jag tycker mej känna en viss doft av Anis" - "Anus menar du väl?"

Jag = Lasse Wängermark

 

RESULTAT

Åter till början av sidan